Pécsi Tudományegyetem

University of Pécs

  

  

4X4 kínai-magyar építészeti workshop 2017

A PTE 650 Ünnepi Év keretében a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Karának Építész Szakmai Intézete, és a kínai '4x4 Workshop Group' több évre visszatekintő építész- belsőépítész projektje kapcsán a Műszaki és Informatikai Kar augusztus végi eseménysorozatának keretében 2017. augusztus. 18. és szeptember 5-e között 40 fős kínai delegációt lát vendégül, több magas rangú kínai képzőhely, építész szakmai szervezet és hallgató részvételével.

Az apropó az úgynevezett '4x4 Workshop', melyet minden tavasszal Kínában szerveznek a 'Workshop Group' tagegyetemei (PTE részvételével). Ennek keretében egy egész szemeszteren át tartó, több fordulós nyilvános fórum előtt mutatják be a résztvevő hallgatók építészeti tervüket, a koncepcióalkotástól a végleges tervekig. Évről - évre a PTE Műszaki és Informatikai Kara is delegál a workshopra hallgatókat, oktatókat, akik rendszerint díjazott munkákkal térnek haza. A program fő felelősének, egyúttal a PTE Honoris Causa Professzorának, a Central Acadmey of Fine Arts építész fakultását vezető Wang Tie kezdeményezésére a PTE 650 Jubileuma alkalmából idén a főbb szervezők, és néhány kiválasztott kínai hallgató Pécsre utazásával a workshop utolsó fordulóját, vagyis a végleges hallgatói projekteket Pécsett prezentálják augusztus 24-én.

 

Szakmai kirándulások, prezentációk és bemutatkozó beszélgetések mellett a szakmai programot a 4x4 Workshop adja. A nyilvános keretek között megtartandó ’Final Report’, azaz a végső prezentációk augusztus 24-én, csütörtökön 08:30 órakor kezdődnek a PTE Műszaki és Informatikai Kar Boszorkány úti épületének A008-as termében.

 

A kar oktatói a kínai partnerekkel 2017. augusztus 28.-án 16:00-kor nyíló kiállításon foglalják össze a jelentős mérföldköveket a Műszaki és Informatikai Kar Boszorkány úti campus aulájában, melyre szintén várják a szervezők az érdeklődőket.

 

A kar Építész Szakmai Intézete a kiállítás keretében saját, a 2016/2017-es év legfontosabb oktatói, Doktori Iskolai építészeti projektjeit is bemutatja. A kínai felsőoktatási partnerekkel közös hallgatói szakmai program és az abban részt vevő képzőhelyek oktatóinak, professzorainak építészeti projektjei is helyet kapnak a kiállításon. A kiállítást Prof. Bódis József, a Pécsi Tudományegyetem rektora nyitja meg, a megnyitón köszöntőt mond Prof. Bachmann Bálint, a kar dékánja, és Wang Tie, a Central Academy of Fine Arts (Beijing) dékánja, a PTE Honoris Causa Professzora.

 

A kiállításmegnyitó keretében a kar Prof. Wang Tie közreműködésével egy emléktáblát is avat.

 

A rendezvénysorozatot hazai oldalról a PTE Jubileumi Projekt, a kínai fél érintett szervezete a China University Union „Four-Four” Workshop, és a Kínai Oktatási Minisztérium nemzetköziesedési alapja támogatja.

 

Előkészítés alatt van egy együttműködési megállapodás a Hubei University of Technology két karával, melyre szintén ebben az időszakban kerül sor. A pécsi és a Hubei egyetem képviselőinek rövidebb, személyes találkozói után a pécsi kar építész professzora néhány hónapos intenzív kutatói-szakmai munkát folytat majd Wuhanban. Az együttműködés majdani közös képzést, illetve az egyetemek közötti átjárhatóságot jelenti.

 

A pécsi Műszaki és Informatikai Kar a programon keresztül szépen fejlődő kapcsolati rendszert építhetett, több taggal már megkötött vagy folyamatban lévő egyetemi megállapodásokkal. Az együttműködések most Pécsre látogató képviselői:

 

Academy of Architecture &Arts of Guangxi Arts University

Academy of Arts & Design of Tsinghua University

Central Academy of Fine Arts

Dalian Art College

Hubei University of Technology

Jiangxi Normal University

Jilin University of Arts

Qingdao Technological University

Sichuan Fine Arts Institute

Shandong Jianzhu University

Shandong Normal University

Soochow University

Tianjin

Academy of Fine Arts

Xi’an Academy of Fine Art

Qingdao Puli Design Consultants Limited

 

Esemény időpontja: 
2017. augusztus 18. 08:00 - 2017. szeptember 05. 14:45
Esemény helyszíne és címe: 
PTE MIK (7624 Pécs, Boszorkány u. 2.)
Kapcsolattartó neve: 
Dr. Medvegy Gabriella, Császár Zita
Kapcsolattartó e-mail címe: 
csaszar.zita@mik.pte.hu
Rovat: 
Jubileum 650
You shall not pass!