Pécsi Tudományegyetem

University of Pécs

  

  

A legjobb vidéki egyetem a PTE!

Nyilvánosságra hozta legfrissebb egyetemi rangsorát a londoni székhelyű Times Higher Education. A több mint ezer egyetemet rangsoroló listára a PTE is felkerült az eredményei alapján, méghozzá a legjobb magyar vidéki egyetemként!

 

A listára összesen hét magyar egyetem került fel: 401-500. helyen végzett a Semmelweis Egyetem,a 601-800. helyen végzett az Eötvös Loránd Tudományegyetem, a Pécsi és a Szegedi Tudományegyetem, a 801-1000. helyen tartják számon a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemet, a Corvinus Egyetemet és a Debreceni Egyetemet. A nemzetközi listavezető ezúttal is az Oxfordi Egyetem.

 

A világrangsor öt fő terület mutatói alapján méri az intézményeket: oktatási környezet, kutatás, idézettség, ipari bevételek és nemzetközi orientáció. Idén, tavalyhoz képest az idézettségben és az ipari bevételekben sikerült jelentős előrelépést elérnie a Pécsi Tudományegyetemnek, nemzetközi orientációban a Semmelweis után a második magyar felsőoktatási intézmény. Az előrelépésben minden bizonnyal szerepe van a tudományos teljesítmények utóbbi években mutatott erősödésének is, ráadásul az intézmény egyre népszerűbb a külföldi hallgatók körében, akik száma már megközelíti a négyezret.

 

Bódis József, rektor a legfrissebb eredmény alapján hangsúlyozta: „Egyértelműen látszik, hogy a verseny erősödött, hiszen míg tavaly 18,6-27,5 pontra volt szükség a 600-800 helyhez, idén ehhez a pozícióhoz már 21.5–30.6 pont kellett. Szédületes tempóban fejlődik a tudomány, naponta születnek hasznos kutatási eredmények, és a Pécsi Tudományegyetem nem maradhat le ebben a versenyben. Azt látjuk, hogy azok a sikeres egyetemek, amelyek a kor kihívásaira modern és innovatív válaszokat adnak, aktív szerepet vállalnak a gazdaságélénkítésben és érzékenyek a jelen problémáira. Meggyőződésem, hogy a Pécsi Tudományegyetem jó úton jár, és ha az elmúlt évek tendenciáját folytatni tudjuk, vagyis egyre előkelőbb helyezést érünk el a nemzetközi rangsorokban, akkor ez még vonzóbbá teheti a pécsi egyetemet a fiatalok számára.” – jegyezte meg a rektor.

 

A teljes rangsor itt érhető el:

https://www.timeshighereducation.com/world-university-rankings/2017/world-ranking#!/page/0/length/25/locations/HU/sort_by/rank/sort_order/asc/cols/scores

 

You shall not pass!