Pécsi Tudományegyetem

University of Pécs

  

  

Pécsi Tudományegyetem emlékérme - a 650 éves magyar felsőoktatás tiszteletére

10 000 forint névértékű ezüst emlékérmét és annak 2000 forintos színesfém változatát bocsátotta ki a Magyar Nemzeti Bank az első magyar egyetem alapításának 650. évfordulója alkalmából 2017. szeptember 29-én, a Pécsi Tudományegyetemen. Az emlékérme-kibocsátással a jegybank a magyar felsőoktatás 650 éves történelme előtt tiszteleg. 

Pécsi Tudományegyetem emlékérme - a 650 éves magyar felsőoktatás tiszteletére

 

A Pécsi Tudományegyetem emlékérmék hazánk törvényes fizetőeszközei, de nem forgalmi célokat szolgálnak. Az ezüst és a színesfém emlékérmék érmeképileg azonosak, csak értékjelzésükben térnek el. Tervezőjük Szabó Virág szobrászművész.

 

Pécsi Tudományegyetem emlékérme - a 650 éves magyar felsőoktatás tiszteletére

 

1367. szeptember 1-jén V. Orbán pápa oklevélben engedélyezte I. Nagy Lajos magyar királynak felsőfokú oktatási intézmény alapítását Pécsett. A püspöki székhelyen 3 (orvosi, jogi és filozófiai) fakultással kezdte meg működését az egyetem, és bár rövid időre korlátozódott fennállása, a magyar művelődéstörténet új korszakát, a magyar felsőoktatás kezdetét jelentette. Az évforduló alkalmából megjelenő emlékérme előlapján a középkori pécsi egyetem alapítását kezdeményező Vilmos püspök címerkövének ábrázolása látható, háttérben az alapítást engedélyező pápai bulla stilizált részletével.

Az emlékérmék előlapján szerepelnek a pénzérmék kötelező alaki kellékei is: MAGYARORSZÁG mint kibocsátó, a 10 000 illetve 2000 FORINT értékjelzés, a 2017-es kibocsátási évszám, valamint a BP. verdejel, amely csak tízszeres nagyítással érzékelhető, mikroírással készült biztonsági elemet is tartalmaz, az emlékérmék hamisítás elleni védelmét szolgálva.

 

 Pécsi Tudományegyetem emlékérme - a 650 éves magyar felsőoktatás tiszteletére

 

Az emlékérmék hátlapján a Pécsi Tudományegyetem egyik legjellegzetesebb épületének, a neoromán stílusú rektori hivatal északi homlokzata látható, jobbra – függőleges vonallal határolva – a középkori egyetem alapítását engedélyező pápai bulla részletével. Ez utóbbit középen egy Anjou-liliomot megjelenítő sáv választ ketté, utalva egyetemalapító uralkodónkra, I. Nagy Lajosra. Az emlékérme szélén, a felső köriratban olvasható „650 ÉVES A MAGYAR FELSŐOKTATÁS”, valamint az alsó köriratban lévő „PÉCSI TUDOMÁNYEGYETEM” felirat az érmekibocsátás apropóját jeleníti meg. A felső és az alsó köriratot bal oldalon egy Anjou-liliomot ábrázoló motívum, jobb oldalon Szabó Virág tervezőművész mesterjegye választja el egymástól.

 

Pécsi Tudományegyetem emlékérme - a 650 éves magyar felsőoktatás tiszteletére

 

Az emlékérmék ezúttal is korlátozott példányszámban jelennek meg: 5-5000 darab készíthető belőlük.

Az emlékérmék értékközvetítő, ismeretterjesztő szerepének minél szélesebb körű betöltését elősegítendő, a Pécsi Tudományegyetem ezüst emlékérme három hónapig, a színesfém emlékérme időkorlát nélkül, a teljes készlet erejéig névértéken vásárolható meg 2017. szeptember 29-től a Magyar Pénzverő Zrt. érmeboltjában (V. ker. Budapest, Báthory u. 7.), illetve az alábbi honlapon: http://www.penzvero.hu.

 


 

„Dénártól a forintig – a magyar pénzek története” című vándorkiállítás / fotó: Csortos Szabolcs, UnivPécs

 

„Dénártól a forintig – a magyar pénzek története” című vándorkiállítás
szeptember 29. – december 20.
Dr. Halasy-Nagy József Aula előtti folyosó (Pécs, Rákóczi út 80.)

Miért készültek a régi magyar pénzek nemesfémből? Miért néma (fölirat nélküli) némely érme, míg a másikon olyan bőbeszédű a szöveg? Miért olyan pici az egyik és hatalmas a másik? Honnan tudjuk, hogy ki veretett egy adott pénzt? Mit jelentett a pénz a maga korában az átlagember számára? Hogyan viszonyult a pénzekhez? Hogyan kerültek hozzánk távoli, idegen országok pénzei? Milyen erők és hatások formálták a magyar pénzrendszereket?

 

„Dénártól a forintig – a magyar pénzek története” című vándorkiállítás / fotó: Csortos Szabolcs, UnivPécs

 

Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre ad választ az a szemléletes, gazdag éremanyagot felvonultató vándorkiállítás, amely szeptember 29. és december 20. között megtekinthető a Pécsi Tudományegyetemen.

 

Rovat: 
Címkék: 
You shall not pass!