Pécsi Tudományegyetem

University of Pécs

  

  

Pécs

Miért választják a külföldi hallgatók a Pécsi Tudományegyetemet? - VIDEÓ

A Pécsi Tudományegyetemen rengeteg külföldi egyetemista tanul, jelenleg is 3800 hallgatót látunk vendégül az egyetem falai közt hosszabb vagy rövidebb képzési programokon. Hogy miért választották pont Pécset? 

 

Ősszel Tanuló Fesztivált rendez Pécs

Városunk az idei Pécsi Napok keretében megrendezi az első Pécsi Tanuló Fesztivált. Erre az a tény ad lehetőséget, hogy Pécs városa a Pécsi Tudományegyetem javaslatára beadott pályázatával elnyerte az UNESCO Global Learning City Award, azaz „Tanuló Város” díjat.

I. Pécsi Tanuló Fesztivál

 

Az első Pécsi Tanuló Fesztiválra 2017. szeptember 15-16-án kerül sor, s az három témakör köré épül: Környezeti nevelés – Zöld Pécs; Képességfejlesztés – Tudástranszfer; Kultúra – Művészetek.

 

A fesztivál fő helyszínei egyebek mellett a pécsi Széchenyi tér, a Szent István tér, a Civil Közösségek Háza és annak udvara, a Jókai tér, valamint a Búza tér lesznek. A 27 helyszínen 73 szervezet 130 programjában vehetnek részt az érdeklődő résztvevők.

 

A Pécsi Tanuló Fesztivál célja, hogy tematikus programokon keresztül segítse felfedezni a tanulás örömét, egyéni és társadalmi hasznosságát, továbbá a tanulási teljesítmény fokozását. Egyúttal a tanulási képesség fejlesztését kívánja előmozdítani a rendezvény nem hagyományos tanulási helyzetekkel, formákkal a fiatalok, felnőttek és szeniorok aktív részvételével.

 

Az I. Pécsi Tanuló Fesztivál témáit és programkínálatát zömében pécsi szervezetek, cégek és intézmények önkéntes felajánlásaiból állították össze a szervezők, melyben minden résztvevő saját elhatározásából vesz részt. A programban kreatív foglalkozások, előadások, kis- és nagycsoportos bemutatók, képességfejlesztő játékok, vetélkedők, valamint zenei előadások, divatbemutató, koncertek, táncház, és különleges tanulási formák megjelenítése teszik színessé.

 

A programok keretében várfaltúra, patika-látogatás és gyógyszerkészítés, erőmű-látogatás, digitális fejlesztő játékok, kutyaterápiás bemutató, termelők bemutatkozása, stb. várja az érdeklődőket. Érdemes az előre meghirdetett programok között figyelni az előzetes regisztrációhoz kötött eseményekre!

 

A Fesztivál részletes programját megtalálja a Civil Közösségek Háza honlapján: http://tanulofesztival.ckh.hu

 

rovat: 

Újabb elemekkel bővül a Pécs8 program

A kezdeményezést a PTE BTK Modernkori Történeti Tanszéke oktatói, Dr. Bánkuti Gábor és Dr. Dévényi Anna indították el, a Pécs Története Alapítvány gondozásában megjelenő pécsi városmonográfia nyolcadik, az 1945 és 1990 közötti időszakot feldolgozó kötetének támogatására.

Újabb elemekkel bővül a Pécs8 program

 

A program az elmúlt fél évben a város számos intézményét, civil szervezetét és magánszemélyek sokaságát megmozgató és összekötő hálózattá vált. A kutatási és publikációs munkába, valamint a programszervezésbe a PTE hallgatói is bekapcsolódnak, a Pécs8 és az Egyetemtörténeti Gyűjtemény együttműködése (link: http://pecs8.hu/pte-felhivas/)  a PTE 650 jubileumi előkészületeit is támogatja.

 

Újabb elemekkel bővül a Pécs8 program

 

A felhívásokra beérkező források megszólaltatásába és közös értelmezésébe a Pécs8 kreatív és interaktív módon vonja be a város lakosságát. Az aktuális felhívások között szerepel egy rövidfilm pályázat, a Pécs8 Filmmustra (link: http://pecs8.hu/pecs8-filmmustra/), melynek zsűrielnöke Pálfi György filmrendező lesz, de a program a legkisebbeket is megszólítja, most éppen egy, az egyetem gyakorló iskolájával közösen szervezett csapatjáték (http://pecs8.hu/valyogbol-panel/) útján.

Bővebb információ: www.pecs8.hu; https://www.facebook.com/pecs8/

 

rovat: 

Pécs mostantól hivatalosan is „Tanuló Város”

Pécs városa elnyerte az UNESCO által 2017. évre kiírt „Global Learning City Award” – Tanuló Város díjat, melyről csütörtökön este adott ki közleményt a nemzetközi szervezet. Magyarországról először Pécs nyerte el ezt a rangos címet.

 

Az UNESCO, tehát az Egyesült Nemzetek Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete az idén tizenhat városnak ítélte oda a Tanuló Város díjat, melyet először nyert el egy  magyar város, nevezetesen Pécs. A pályázók közül egy nemzetközi zsűri választotta ki a címmel kitüntetendő azon városokat, amelyeknél kimagasló és „kézzel fogható” a fejlődés az oktatás és az élethosszig tartó tanulás területein. Az UNESCO által közzétett közlemény Pécs esetében indoklásként hangsúlyozza, hogy a város létrehozott egy olyan platformot, amely elősegítheti és jelentősen hozzájárulhat a további fejlesztésekhez az oktatás, tanulás területén.  

 

 

Páva Zsolt, Pécs polgármestere az elnyert díj kapcsán elmondta: „Pécs történelme, kultúrája és nemzetközi megnyilvánulásai egyaránt jelzik, hogy a település tanuló város, és ezt immár az UNESCO is elismerte, melyre valamennyi pécsi polgár büszke lehet. A Város és az Egyetem együttműködésben jó példaként vonultathatja fel a Pécsi Tanuló Város – Régió Fórum kezdeményezést is, mely szintén a partnerség-alapú tanulási innováció modellje. Ennek egy jelentős és a lakosság számára is jól érzékelhető megnyilvánulása lesz az idei Pécsi Napok keretében az ún. Tanuló Fesztivál.”

 

 

A polgármester hozzátette: „Pécs városa e díj elnyerésével folytatni kívánja azt a közösség- és városfejlesztő építkezést, mely jelzi, hogy a soknemzetiségű, számos felekezetnek otthont adó település a tanulás vonzó helye kíván lenni és maradni, a tanulás innovációjával kíván fejlődést elérni, legyen az iskolarendszerű, vagy azon kívüli tevékenység. Ez a díj reményeink szerint hozzájárul a város- és térsége fejlesztéshez, továbbá a Városnak a Zöld Főváros címért benyújtandó pályázata sikeres megvalósításához.”  

 

Bódis József, a Pécsi Tudományegyetem rektora szintén örömének adott hangot: „Nagy megtiszteltetés és öröm számunkra, hogy éppen abban az évben, amikor a Pécsi Tudományegyetem alapításának 650. évfordulóját, jubileumát ünnepeljük, akkor nyerte el Pécs a „Tanuló Város” címet. Azt gondolom, hogy az egyetem egyre növekvő számú külföldi hallgatóival, magas színvonalú oktatásával és értékes diplomájával méltó alapja, bázisa lehet ennek a területnek, és mindent megteszünk azért, hogy a Modern Városok Program keretében megvalósítandó egyetemi fejlesztésekkel még magasabbra helyezzük magunk számára az átugrandó lécet.” – hangsúlyozta az egyetem rektora.

 

rovat: 
Címkék: 

Pécs „Tanuló Város”

Pécs megpályázza az UNESCO által 2017. évre kiírt Global Learning City Award díjat, s ehhez kapcsolódóan azt, hogy a szervezet nyilvánítsa Pécset „Tanuló Várossá” – jelentette be dr. Páva Zsolt, Pécs polgármestere és dr. Bódis József, a Pécsi Tudományegyetem rektora egy szerdai sajtótájékoztatón Pécsett.

 

Mint azt Dr. Bódis József elmondta, 2017-ben ünnepli a pécsi egyetem alapításának 650 éves jubileumát. Ennek kapcsán az universitas azzal a javaslattal fordult dr. Páva Zsolthoz, Pécs polgármesteréhez, hogy a megyeszékhely pályázza meg az UNESCO által 2017. évre kiírt Global Learning City Award díjat, s ehhez kapcsolódóan nyilvánítsa Pécset „Tanuló Várossá”.

- Úgy gondoljuk, városunk azért lehet sikeres e tekintetben, mert építhet kulturális, oktatási, tudományos és művészeti értékeire, sikereire, valamint a Pécsett élő polgárok aktív társadalmi szerepvállalására és széleskörű, nagy hagyományokkal rendelkező tanulási megnyilvánulására – mondta az egyetem rektora.

Páva Zsolt, Pécs polgármestere elmondta: Pécs történelme, kultúrája és nemzetközi megnyilvánulásai egyaránt jelzik, hogy a település tanuló város. Így méltán építhet például az Egészséges Városok hálózathoz, a Kreatív Városok kezdeményezéshez történő csatlakozásra, mint ahogy az Európa Cantat immáron második sikeres megszervezésére, vagy az Európa Kulturális Fővárosa 2010 címre. A Város és az Egyetem együttműködésben jó példaként vonultathatja fel a Pécsi Tanuló Város-Régió Fórum kezdeményezést is, mely szintén a partnerség-alapú tanulási innováció modellje.

E kezdeményezés konkrétan hozzájárul a város- és térsége fejlesztéshez, továbbá a Városnak a Zöld Főváros címért benyújtandó pályázata sikeres megvalósításához.

Pécs polgármestere a fentiekben taglalt célkitűzésekkel összhangban azt is kezdeményezi, hogy a megyeszékhely rendezzen egy ún. Tanuló Fesztivált a Pécsi Napok keretében 2017-ben.

Óriási közös énekléssel ért véget a XIX. EUROPA CANTAT

Ötezer kórusénekes és több ezer pécsi közös éneklésével ért véget Európa egyik legjelentősebb kulturális eseménye, az EUROPA CANTAT kórusfesztivál augusztus elsején Pécsett. A Pécset 10 napra a kórusvilág fővárosává tévő fesztiválra mintegy 6000 vendég érkezett a világ minden tájáról, több mint 50 országból, ahol nagy sikerrel szerepelt a Pécsi Egyetemi Kórus, mint a rendezvény hivatalos együttese.

A három évente megrendezésre kerülő EUROPA CANTAT nem csupán az európai kórusélet nagyszabású seregszemléje, hanem a kontinens egységének is a szimbóluma 1961 óta. Az egységes, szabad Európa reményét hozta el az 1988-ban Pécsre a X. EUROPA CANTAT, és ugyanezt az üzenetet erősítette meg 27 évvel később az ismét Pécsett belakó XIX. EUROPA CANTAT.
 
Forrás: Europa Cantat XIX Pécs 2015
 Forrás: Europa Cantat XIX Pécs 2015
 
A belakás nem túlzó jelző, hiszen Pécsett és környékén ezen napok alatt minden az éneklésről szólt: a városban 20, a régióban pedig 16 helyszínen zajlottak párhuzamosan a koncertek, amelyek kínálata a klasszikus zenétől a populáris zenei átiratokon át egészen a kortárs kísérleti zenéig terjedt, megmutatva az emberi hang sokszínűségét és változatosságát. A művészeti élmény mellett az EUROPA CANTAT a közös éneklés erejéről is szólt, ennek színterei voltak azok a Közös éneklések, ahol a Dóm téren minden nap több ezren, kórusénekesek, pécsiek és turisták közösen daloltak. A Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kar Zeneművészeti Intézetének hallgatói minden este a remek hangulatú közös éneklések főszereplői voltak és nagy elismerést arattak.
 
Forrás: Europa Cantat XIX Pécs 2015
 Forrás: Europa Cantat XIX Pécs 2015
 
Az EUROPA CANTAT fő üzenete az összefogás, hangsúlyozta Móczár Gábor, a fesztivál igazgatója, egyben az Európai Kórusszövetség – Europa Cantat elnöke és a magyar vonatkozású zenei program kidolgozásában oroszlánrészt vállaló Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége (KÓTA) társelnöke. Amellett, hogy Európa minden tájáról érkeztek a fesztivál megvalósítását segítő önkéntesek, Pécs is megmozdult, több százan vettek részt minden nappal és minden éjjel az EUROPA CANTAT szervezésében. A pécsiek vendégszeretete, jókedvű segítsége és a város csodálatos adottságai, nemzetközi fesztiválok szempontjából ideális terei és infrastruktúrája nélkül nem lett volna lehetséges ezt az óriási fesztivált megvalósítani, emelte ki Móczár Gábor.
 
Forrás: Europa Cantat XIX Pécs 2015
 Forrás: Europa Cantat XIX Pécs 2015
 
A szombat esti záróünnepségen a Dóm teret teljes egészében megtöltő közönség válogatást hallhatott az EUROPA CANTAT kitűnő szakmai műhelyeinek programjaiból, utolsó alkalommal énekelhetett együtt egész Európával a Záró Közös Éneklés során, és szemtanúja lehetett a zenés staféta átadásnak, amely során a pécsi szervezők az EUROPA CANTAT-ot 2018-ban megrendező Tallinnt üdvözölték. Az esemény súlyának megfelelően mindezt két, a magyar és az észt zenei kultúrát reprezentáló mű ősbemutatója kísérte. A közönséget Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere videón, míg Hoppál Péter kulturális államtitkár és Páva Zsolt, Pécs polgármestere személyesen köszöntötte. Az est zárásaként az EUROPA CANTAT stábja és a több ezer fős tömeg együtt énekelt és táncolt a fesztivál dalára.
 
(Europa Cantat sajtóközlemény)
 
rovat: 

Egyetemi birkózó-világbajnokság Pécsett

A Pécsi Tudományegyetem (PTE), a Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség (MEFS) és a Magyar Birkózó Szövetség (MBSZ) Pécs Megyei Jogú Város (PMJV) valamint a Pécsi Sport Nonprofit Zrt. (PSN Zrt.) közreműködésével 2014. 07. 07-12. között rendezi Pécsett 25 nemzet részvételével a XI. Birkózó Egyetemi Világbajnokságot, az idei év egyik legrangosabb hazai rendezésű világeseményét. 

A magyar csapatból ketten érezhetik magukat még inkább hazai pályán: Németh Zsolt és Mihálovics Ivett ugyanis a házigazda PTE színeit képviseli.

 

 

1. nap - Magyar bronzzal indult a világbajnokság

Szabó Mihály (Edutus Főiskola) a szabadfogásúak 97 kilós súlycsoportjában már a 11. Egyetemi Birkózó Világbajnokság nyitónapján egy bronzéremmel örvendeztette meg a magyar csapatot és szurkolókat Pécsett – igaz, a másik három magyar indulónk az első körben kiesett a versenyből.  

Ugyan a selejtezők és a döntők között a hivatalos megnyitó ünnepség és köszöntők még kettészelték a nyitónap versenyprogramját, kedden ettől függetlenül már a szőnyegeken folyó párharcokra figyelt a Lauber Dezső Sportcsarnok közönsége. A szabadfogásúak 57, 65, 74 és 97 kilós súlycsoportjaival, mindben hat-hat párral indult az egyetemi vb, természetesen mindegyikben egy-egy magyar birkózóval. Négyük közül hárman sajnos nem jutottak messzire: Nyíri Milán (ELTE) az 57 kilóban az izraeli Demitrij Zobkovtól, Bábszky Gergely (Semmelweis Egyetem) a 65 kilóban az ukrán Vadim Duhnótól, Lagzi-Kovács Bendegúz (Zsigmond Király Főiskola) pedig 74 kilóban a török Musa Gurbuztól szenvedett egyaránt 10-0-s vereséget, így búcsúzott a folytatástól.

A 97 kilogrammosok között a Vasas SC versenyzője, Szabó Mihály a nyitómeccsén 14-4-es pontozással lépett túl a mongol Batdorzs Namhadzson, majd a negyeddöntőben 10-0-ra kikapott az amerikai Dustin Kilgore-tól. Ám szerencséjére az amerikai az elődöntőben 11-1-re verte az orosz Badavi Magomedovot, így utóbbival Szabó a vígaszági bronzcsatában nézhetett farkasszemet. Itt pedig még egyszer összeszedve minden erejét, nem túl lendületes, de taktikus birkózással 4-2-es győzelmet aratott, így az eredményhirdetéskor az első magyar érem, egy bronz került a nyakába.

Szabó Mihály és a szabadfogásúak szakágvezetőjének nyilatkozata, valamint az 1. versenynap végeredménye és a 2. versenynap programja itt érhető el.

Az egyetemi vb szerdán 14 órától a szabadfogásúak 61, 70, 86 és 125, valamint a nők 48 és 55 kilós mérkőzéseivel folytatódik.

 

2. nap - Két bronz, egy sérülés a magyar mérleg

Újabb érmekből, gyors kiesésekből és fájdalmas sérülésből is kijutott a magyaroknak a 11.  Egyetemi Birkózó Világbajnokság második napján: a két bronzot Gulyás Zsombor (70 kg, Semmelweis Egyetem) és Csercsics Richárd (125 kg, Semmelweis Egyetem) nyakába akasztották; Kőrösi Éva (55 kg, Semmelweis Egyetem) pedig egy vállficam után gipszben végezte a napot.

 

 

A számmisztika kedvelői örülhettek: az első nap egy érme után a másodikon immár kettőnek örülhetett a hazai publikum – amely kicsit több szerencsével akár három is lehetett volna. Hiszen Tőzsér Sándor (Semmelweis Egyetem) is elődöntőbe jutott a 86 kilósok között a Maia da Nobrega elleni gyors győzelem (a brazil sérülése miatt a bírók nem engedték folytatni a küzdelmet), majd a szlovák MichaelBodnár elleni ugyancsak sikeres negyeddöntő után. Tőzsérnek az elődöntőben azonban a későbbi győztes, junior világbajnok, a sokkal erősebb fizikumú, amerikai Chris Perry sajnos tussal megálljt parancsolt. Tőzsér a döntőben a moldávok korábbi felnőtt vb- és Eb- 5. birkózóját, Piotr Ianulovot győzte le hatalmas csatában, négy másodperccel a gong előtt fordítva, majd a bronzmeccsen a török Namik Korkmaztól kapott ki 6-0-ra, így az 5. helyen zárt.

Ketten a magyarok közül azonban így is éremnek örülhettek: a 70 kilósok között Gulyás Zsombor a kanadai Brian Hutton 10-0-ás, majd a török Mehmet Oktay 6-1-es legyőzése után a döntőbe jutásért vívott küzdelemben a moldovai Evgheni Nedealcóval szemben 7-0-lal alulmaradt, így a bronzcsata maradt számára.  Ott egy erős japánnal, Koszuke Szunagavával került szembe, ám harcos, taktikus küzdelemben 6-1-es diadalt aratott, így megszerezte a második magyar bronzérmet. A súlycsoportban emellett a finálét érdemes kiemelni, amelyet a „bűvészszaltó” egyik nagymestere, Nedealco 8-4-nél tussal zárt rövidre az amerikai James Green ellen.

A szerdai második, összességben harmadik bronzot a legfelső súlycsoportban Csercsics Richárd szolgáltatta. A 125 kilós óriás előbb nagyon simán jutott túl az ukrán Andrij Vlaszovon, ám a folytatásban a nagy fizikai fölényű, színes bőrű amerikai, a kicsit később már egyetemi világbajnoki címét ünneplő Tyrell Fortune állt az útjába. A bronzcsatára azonban Csercsics újra fölszívta magát és technikai tussal kerekedett a moldáv Alexandr Romanov fölé, így szintén bronzérmet szerzett.

A szerdai legkisebb szabadfogású súlycsoportban, a 61 kilóban Németh Béla 11-0-ás vereséggel nyitott a török Ismail Avcillal szemben, majd miután a folytatásban a török is kikapott soros mongol ellenfelétől, ő is búcsúzott a folytatástól.

A szabadfogásúak csapatversenyét az Egyesült Államok nyerte (ami nem meglepő, ha tudjuk, hogy a világhírű amerikai egyetemi sportban a birkózást több ezer egyetemista űzi, vagyis nagyon mély a válogatottak merítési lehetősége…) Törökország és Oroszország előtt.

Sokkal rosszabbul jártak szerdán a magyar hölgyek: a 48 kilósok között a PTE színeit képviselő Mihálovics Ivett egy percig sem húzta szemmel láthatóan sokkal erősebb mongol ellenfelével szemben, majd Tsogtbaart későbbi vereségével búcsúzott is a folytatástól.

Az 55 kilóban pedig Kőrösi Éva már a szőnyegre lépés utáni 7. másodpercben fájdalmas arccal rogyott térdre: az amerikai Samantha Klingel olyan szerencsétlenül támasztotta meg a karját, hogy kiugrott a válla – a mozdulat Kőrösi számára a vb végét, egyben kicsit később egy kényelmetlen gipszet is jelentett.

Csütörtök egyébként a hölgyek napja lesz a vb-n: a szabadfogású férfiak zárása után ekkor csak női súlycsoportokban folyik a küzdelem, pénteken pedig először lépnek majd színre a kötöttfogású birkózók.

A 2. versenynap végeredménye és a 3. versenynap programja itt érhető el.

Forrás: PSN Zrt.

 

3. nap - Egy plusz fél magyar arany a nőktől

Barka Emese (59 kg, Semmelweis Egyetem) végre bearanyozta a 11. Egyetemi Birkózó Világbajnokságot, és ugyancsak szívet melengető, hogy a női versenynap egy további „fél” győzelmet is hozott az édesanyja révén félig magyar, kanadai színekben induló Dorothy Erzsébet Yeats jóvoltából.

Hat súlycsoport, 69 birkózó, kizárólag hölgyek, így festett a pécsi egyetemi vb harmadik teljes versenynapja – ám senki se gondolja, hogy angolkisasszonyos udvariaskodás folyt a szőnyegen: ha az erő nem is feltétlenül, a harciasság és a küzdőszellem, a taktika igenis „férfias” összecsapásokat hozott ezúttal is.

Hazai szempontból nem indult túl jól a nap, hiszen a tábláról épphogy lecsúszó, így egyedüli magyarként selejtezni kényszerülő, legelsőként szőnyegre lépő Sleisz Gabriella (Szent István Egyetem) szoros mérkőzésen, de kikapott a japán Uehara Harunától a 63 kilóban. A japán aztán előbb a négy közé jutásért legyőzte a mongol Oyuntuya Otgonbatot, ám az elődöntőben kikapott a kanadai Danielle Lappage-tól, így végül a több sérülésből nemrég felépülő, így nem százszázalékos állapotban birkózó Sleisz Gabi kiesett.

Jäger Szimonetta (60 kg, Semmelweis Egyetem) súlycsoportja alsó ágára sorsolt, ahol a négy közé jutásért ugyancsak egy japán birkózóval, Hajami Nacumival került szembe. Az ázsiai már 8-0-ra vezetett, ám végül mégsem kellett a pontokat számolni, hiszen egy ellenfélként is elismerésre méltó mozdulattal két vállra fektette a közelmúltban eggyel magasabb súlycsoportra váltó Jägert, azaz tussal győzött. Sokáig ő sem örülhetett azonban, mert a folytatásban az orosz Maria Liulkova legyőzte, ezzel megpecsételve az övén kívül a dorogi Jäger Szimonetta sorsát is.

A két kiesés után már csak az utolsó magyar fellépőben, a világ- és Európa-bajnoki, illetve Universiade-bronzával az egyik legjobb hazai birkózónak számító Barka Emesében bízhatott a hazai publikum. Aki aztán a várakozásnak megfelelve gyors technikai tussal lépett túl a nem mellesleg ugyancsak Eb-bronzérmes ukrán Tetyana Lavrencsukon, majd az amerikai Jacarra Winchestert is pillanatok alatt a szőnyegbe döngölte (tus 9-0-nál). A döntőt az orosz Okszana Nagornihhal birkózta, és korábbi két fellépéséhez hasonlóan imponáló magabiztossággal, 13-2-re diadalmaskodott, ezzel megnyerte Magyarország első pécsi egyetemi világbajnoki aranyérmét

Az 53, 69 és 75 kilóban nem indult magyar birkózó, ám a 69-esek mezőnye mégis plusz figyelmet érdemelt. A kanadai Dorothy Erzsébet Yeats ugyanis magyar édesanyja révén félig mégiscsak hazánk lányának tekinthető, ráadásul a japán Hashimoto, az orosz Sazheeva, majd a fináléban az amerikai Mensah fölött diadalmaskodva ugyancsak aranyéremmel térhet haza.

Ahogy az eredményhirdetés után hibátlan magyarsággal megjegyezte, egyrészt nagyon örül, hogy a taskenti vb-re történő fontos felkészülési állomásnak tekintett pécsi versenyen nyerni tudott. Ugyanakkor a rendezvényről, Pécsről, illetve Magyarországról – ahol eddig csak rokonlátogatóban járt – is nagyon kedvezően nyilatkozott, mint mondta, sok hasonló nemzetközi viadalon megfordult, de a pécsi szinte minden szempontból a legszínvonalasabbak közé tartozik.

Csütörtökön e hat súlycsoporttal a hölgyek versenye is véget ért; a csapatok pontversenyét Kanada nyerte, megelőzve Oroszországot és az Egyesült Államokat.

Pénteken a csütörtöki mérlegeléssel már „melegítő” kötöttfogású mezőny veszi birtokba a Lauber Dezső Sportcsarnokot: ezen a napon az 59, 71, 80 és 98 kilósok lépnek színre. Külön figyelmet magyar részről az alsó két súlycsoport érdemel: 59 kilóban a Pécsi Tudományegyetem, egyben a Szigetvári Húsos BHC klubszíneit képviselő „hazai” birkózó, Németh Zsolt lép szőnyegre. Mivel ő szabadfogású birkózó, csak a csapatérdek követelte meg az alkalmi szakágváltást, vérmes reményeket ő maga sem fűz saját szerepléséhez. Több bizakodással, mi több érmes, hogy ne kiabáljuk el, aranyérmes reményekkel tekinthet a 71 kilósok küzdelmei elé a hazai birkózósport jelenlegi élversenyzője, az immár háromszoros Európa-bajnok, 66 kilós londoni ezüstérmes Lőrincz Tamás, aki ugyan szintén a taskenti vb-re hangolja a formaidőzítést, ám Struhács György szakágvezető így, „edzésből” is a legjobbakat várja a Semmelweis Egyetemen tanuló, kiváló sportembertől.

A 3. versenynap eredményei és a 4. versenynap programja itt érhető el.

Forrás: PSN Zrt.

 

4. nap - Két arannyal nyitottak a kötöttfogásúak 

A 11. Egyetemi Birkózó Világbajnokság eddigi legeredményesebb napját ünnepelhette a pécsi közönség: a kötöttfogásúak színre lépése rögtön két arany- és egy bronzérmet hozott. Előbbi kettőt olimpiai ezüstérmesünk, Lőrincz Tamás (71 kg) és Németh Iván (98 kg), utóbbit Madarasi Gábor (80 kg) vívta ki. A vb szombaton a kötöttfogás további négy súlycsoportjával és a hagyományos bankettel zárul.

Az első pénteki magyar fellépő rögtön a legkisebb súlycsoportban a „hazai pályán” szőnyegre lépő Németh Zsolt volt. A Pécsi Tudományegyetem szigetvári birkózójának a sorsolás sem kedvezett, hiszen honfitársaink közül egyedül kényszerült selejtezőre, ugyanakkor, ahogy a nap elején elmondta, az sem könnyíti meg a dolgát, hogy szabadfogású birkózóként ezúttal csapatérdekből a másik szakágba nevezték, ráadásul igen nehéz ellenfelek jutottak osztályráészéül. Sajnos nem is sikerült túlszárnyalnia saját várakozásait, és előbb a kirgiz Kanibek Zsolucsbekovtól, majd legyőzője döntőbe jutása után (amit végül a kirgiz meg is nyert) a vígaszágon a török Fatih Ücünütől kapott ki technikai tussal.

A következő súlycsoportban a Semmelweis Egyetemre járó Lőrincz Tamás már a nyitányon alig negyvenhat másodperc alatt felvonultatta azt a repertoárt, amely többek között a három Eb-aranyig és az olimpiai ezüstig juttatta: szegény orosz Jevgenyij Viszotyin jószerivel többet volt a levegőben, mint a talajon, így 9-0-nál már szólt is a ceglédi fiút az elődöntőbe repítő gong. Az elődöntőben a világbajnoki bronzérmes török Vasif Arizmanovnak aztán megkegyelmezett egy laza pörgetéssel, és hagyta hat percig próbálkozni, a 4-0-át azonban magabiztosan tartotta a menet végéig. A fináléban az amerikai Patrick Smith-szel került szembe, és itt újból magasabb fokozatra kapcsolt, látványos, harcias támadásokkal itt sem engedte kitölteni a teljes időt, és a nyitányhoz hasonlóan 8-0-lal ért a dobogó tetejére, aranyérmet szerezve.

És ezzel még nem értünk az aranyak végére!  A sorsolás már jó előjel volt Németh Ivánnak: junior világ- és Európa-bajnokunk az egyes számot húzta, így a selejtezőt elkerülte, a negyeddöntőben az orosz Alekszandr Konnovval mérkőzött először, ahonnan 3-0-al lépett az elődöntőbe.  Ott a kazah Ilja Nastocsenko már nehezebb ellenfélnek bizonyult és csak egyetlen aprócska pontot sikerült csinálnia ellene, ám ez is éppen elegendőnek bizonyult a fináéhoz. Ott a török Mahmut Alkan várta, de már a kazahnál kevesebb meggyőződéssel (talán elrettentette, hogy Németh korábban már le tudta győzni török honfitársát, a világ- és kontinensbajnok, olimpiai bronzérmes Riza Kayaalpot is…), így az Általános Vállalkozási Főiskola hallgatója a pénteki második magyar aranyérmet szerezte.

A 80 kilósok között Madarasi Gábor egy bronzzal, élete első rangos nemzetközi eredményével hálálta meg Struhács György csapatvezető döntését, amellyel a súlycsoportban a szlovákiai utolsó edzőtábor után neki szavazott bizalmat. Az egri fiatalember a felső ágra sorsolt, első összecsapásán a szerb Milan Markovicson 8-0-lal jutott túl, majd a bolgár Daniel Alekszandrov 4-2-vel parancsolt megálljt neki. A bronzmeccsre aztán megint összeszedte magát, és az orosz Ogan Nunushijant látványos akciókkal technikai tusig dobálva szolgálta meg az újabb magyar érmet.

Jäger Krisztián a 16-os mezőnyből a 16-os sorszámot húzva selejtezőben a cseh Morbitzerrel kezd; a 73 kilóban Szabó László a felső ágon a kazah Kocsijevvel csap össze; a 85 kilóban Tősi Jánosnak sikerült a felső ágra húzni, így japán Hosival néz szembe; míg a 130 kilósok között a nyolc nevezőből a hetest húzta, így közülük Bálint a második legnagyobb számot, a hetest húzta mérlegelésnél, így a négy közé jutásért az amerikai Ericksonnal fog megküzdeni. 

A 4. versenynap eredményei és a 5. versenynap programja itt érhető el.

Forrás: PSN Zrt.

 

5. nap - A magyar trió bearanyozta a vb búcsúnapját

A kötöttfogásúak szombaton még fokozni is tudták az előző, kétszeresen aranyos nap hangulatát: előbb a 75 kilós Szabó László, majd a 130 kilós Lám Bálint, a vb legutolsó párharcában pedig zárásként a 66 kilósok között Jäger Krisztián is arannyal gazdagította a magyar éremkollekciót, ezzel hozzájárulva a kötöttfogásúak csapat-pontversenyének magyar győzelméhez is.

„Ha így tudjuk fokozni a tempót, egy-két napot még ráhúzhatnánk…”, hallatszott egy öblös hang a lelátóról, amikor a szombati harmadik döntős helyet is magyar birkózó harcolta ki. Pedig akkor még csak a három ezüst volt biztos… És ha a két nappal korábban megengedett rövid számmisztikai felvetésünket itt folytatjuk: csütörtökön egy, pénteken két, szombaton pedig már három fináléban voltunk érdekeltek; azaz, tényleg, mi jöhetett volna még…?

Ám ne legyünk telhetetlenek, a két arany utáni három döntő is felülmúlta a várakozásokat. A sort a 75 kilóban a 2012-ben már egyetemi-vb-ezüstig jutó Szabó László nyitotta. A Budapesti Kommunikációs Főiskola hallgatója a nyolcaddöntőben a kazah Rasid Kocsijeven és a négy közé jutásért a brazil Menezes Wanderley-n is technikai tussal lépett túl, majd az elődöntőben a lengyel Arkadiusz Kulynyczot is 6-2-vel fogta. A fináléban az ukrán Alekszandr Kuhta várta, Szabó pedig sorozatos gyors pontokkal jutott 13-4-ig, azaz a harmadik kötöttfogású magyar aranyig.

Az aranyak közé egy ötödik hely is becsúszott, mégpedig a 85 kilóban Tősi János jóvoltából, aki a felső ágra sorsolt, így rögtön a negyeddöntőben győzte le 4-0-ra a japán Soja Hosit, ám a következő körben 9-0-ra kikapott a török Metehan Basartól. A vígaszági bronzmeccsen pedig a fehérorosz Jauhen Valhanoviccsal sem bírt (6-1), így végül 5.-ként zárt.

A legkevesebben a legnagyobbak között mérlegeltek, alig nyolcan, így Lám Bálint első győzelme az amerikai Roby Erickson fölött (tus 9-1-nél) máris elődöntőt jelentett, ahol 3-0-nál leléptették ellene az orosz Borisz Vainsteint. A végjátékban aztán a török Ismail Güzelt is megette vacsorára, így aranyérmet szerzett.

Jäger Krisztián a 66 kilóban ugyan csak a selejtezőben indult (a 16-ból a 16-ost húzva), ám a cseh Matous Morbitzer (8-0), a lengyel Edgar Melkumov (1-0), majd a döntőbe jutásért az ukrán Roman Gajduk (8-0) is jószerivel csak asszisztálni tudott a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem hallgatójának. A finálé aztán nemcsak a felfokozott várakozások miatt volt érdekes, hanem mert ezzel az egyhetes pécsi torna végére is értünk. Jäger Krisztián és a török Abdulsamet Günal fellépése egyben a pécsi vb tényleges zárását is jelentette. A magyar fiatalember pedig tudta, hogy minden jó, ha a vége jó, így 7-0-lal harmadszor is a piros-fehér-zöld trikolór lengett a zászlófelvonáskor a főhelyen az aranyérmes tiszteletére.

 

 

Ám még nem utoljára, hiszen a 8 döntőből 5 megnyerésével Magyarország nyerte (a törökök és a lengyelek előtt) a kötöttfogásúak csapat-pontversenyét is!

Az utolsó eredményhirdetést követően a még itt tartózkodó sportolók, küldöttségek, illetve a bírók, technikai személyzet és a hazai valamint a nemzetközi szövetségek képviselői, vezetői tiszteletére rendezett bankettel zárult a 11. Egyetemi Birkózó Világbajnokság. Itt a protokoll szerint elhangzott a magyar és a FISU-himnusz, illetve a rendezők és a hivatalos delegátusok kölcsönösen emlékplakettekkel köszönték meg egymás munkáját. Zárszóként pedig a Nemzetközi Egyetemi Sportszövetség (FISU) közvetítésével a pécsi szervezőktől a 2016-os, 12. Egyetemi Birkózó Világbajnokság megfigyelőként jelenlévő török szervezői vették át stafétabotot, egyben levetítették Corum városának valóban hívogató és nívós kisfilmjét.

A búcsúnap és a teljes rendezvény összesítetteredményei itt érhetőek el.

Forrás: PSN Zrt.

A világhírű Dr. Patch Adams Pécsett!

A világhírű orvos, Dr. Patch Adams a nem a biztosítási alapokon nyugvó, alternatív egészségügyi ellátás elkötelezett híveként vált ismertté. A bohócdoktor, aki nevetéssel gyógyít és előadásaival járja a világot, most először járt Pécsett, hogy motivációs előadásával a szeretetet és a könyörületességet hirdesse a Pécsi Tudományegyetem orvostanhallgatóinak.

Átadták a középkori egyetem felújított épületét

A Bazilika mögött található középkori eredetű épületegyüttes március 21-től látogatható csoportosan. Átadták március 18-án Magyarország első egyetemének mintegy félmilliárd forintból felújított épületét Pécsett. 

Magyarország első egyeteme, a pécsi studium generale alapítólevelét V. Orbán pápa 1367. szeptember 1-én írta alá. A közel 650 éves Pécsi Egyetem különlegessége, hogy nem királyi székhelyen kezdte meg a működését, mert az akkori pécsi püspök, Koppenbachi Vilmos vállalta fel a finanszírozás gondját, s így nyerte el Nagy Lajos király támogatását. A pécsi középkori egyetemen római kánonjogot és filozófiát tanítottak, a teológiai fakultást V. Orbán pápa nem engedélyezte.

Az 1367-ben alapított és Zrínyi Miklós téli hadjárata idején, 1664-ben lerombolt középkori egyetem feltárását 1967-ben kezdték el, ekkor kerültek elő az akkori püspök gyümölcsöskertje alól az első magyar egyetem várfalhoz tapadó román kori maradványai a székesegyház mögött. A kutatók román kori falmaradványokat, oszlop- és szobortöredékeket, valamint egyebek mellett gótikus és reneszánsz emlékeket, faragványokat találtak, az Aranyos Mária-kápolnában pedig felfedezték az intézmény fenntartójának, Koppenbachi Vilmos pécsi püspöknek a síremlékét. Bár a feltárást követően hozzáláttak az épület helyreállításához is, a munka a 2000-es évek elején megrekedt pénzhiány miatt; a szükséges forrást a nemzeti vagyonkezelőnek 2011-ben sikerült biztosítania.

A gyönyörű időben beszéd beszédet követett a pécsi Bazilika mögötti árnyékben rendezett ünnepi eseményen. A felújított épület egy nagyteremből és több kisebb teremből áll, de rendbe tették a környezetet is. A középkori egyetem tantermei fölé védőépületet emeltek, amely a későbbiekben kiállításnak is helyet ad majd. A tárlat előkészítése jelenleg is zajlik, összeállítása az őszre fejeződik be - mondta el beszédében Márta István, az üzemeltető Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. ügyvezetője. A tárlat összefogja és bemutatja a késő középkori Pécset, a pécsi püspökvár történetét, Magyarország első egyetemének történeti dokumentumait, az egyetemi életet, az oktatás folyamatát, valamint betekintést enged a török kori Pécs egy szeletébe is. Az Aranyos Mária-kápolnában Vilmos püspök síremlékének maradványait állítják ki, továbbá képernyők, makettek, az épület rekonstrukciójának panorámája, kőfaragványok, tablók, valamint számítógépes terminál segíti majd a látogatót az értelmezésben.

Az ünnepélyes átadáson felszólalt Doncsev András, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára, aki hangsúlyozta: az egyetem talpkövei arra intik az utókort, az építkezést szellemi és lelki értelemben is folytatni kell.

Páva Zsolt, Pécs polgármestere úgy fogalmazott, hogy a középkori egyetem rekonstrukciójával a város egy újabb, a múlt emlékeit hűen közvetítő beruházással gazdagodott.

Bódis József, a PTE rektora köszöntőbeszédében kiemelte, hogy a Pécsi Tudományegyetem méltóképp szeretne megemlékezni a jogelőd intézmény alapításának 650. évfordulójáról, melynek előkészületei már megkezdődtek. A rektor beszéde után a Kovács L. Gábort, rektori szaktanácsadót a Vilmos püspökről elnevezett díjjal tüntették ki tudományos munkásságáért.

 

 

Az UnivPécs cikk szerzője: Balogh Robert
Fotók: Csortos Szabolcs (UnivPécs)
Videó: Universitas Televízió

rovat: 

Pályázati felhívás: Pécs MJV Polgármesteri Ösztöndíj 2014.

Pécs Megyei Jogú Város polgármestere pályázatot hirdet Polgármesteri Ösztöndíj elnyerésére a 2013/2014. tanév II. félévében Pécs Megyei Jogú Város köznevelési intézményeiben tanuló, illetve a Pécsi Tudományegyetemen aktív hallgatói jogviszonnyal rendelkező pécsi polgárok számára.

Pályázatot nyújthatnak be továbbá Pécs testvérvárosainak polgárai, akik Pécsett, vagy Pécs valamely testvérvárosa köznevelési intézményének tanulói, illetve felsőoktatási intézményének aktív hallgatói, továbbá azon pécsi polgárok, akik szakja, tagozata nem érhető el egyik pécsi köznevelési intézményben sem, ill. a Pécsi Tudományegyetemen.

A pályázat célja a kiemelkedő tanulmányi és kutatási eredményeket elérő vagy szakmájuk területén kimagasló sikereket felmutató diákok és hallgatók elismerése, valamint tevékenységük anyagi támogatása.

A pályázatot a pályázó intézményének megfelelő Pályázati Ösztöndíj Űrlapon, az Űrlapon meghatározott feltételek és szempontrendszer alapján lehet benyújtani. A nem a megfelelő Űrlapon benyújtott pályázat automatikusan érvénytelen.

Középfokú tanulmányokat folytatók számára az 1. számú melléklet nyújt segítséget a megfelelő űrlap kiválasztásában.

A pályázat elbírálásának menete:

  • A pályázatok beküldésének határideje: 2014. április 05.
  • A pályázatok beadási határidejét követő 30 napon belül a Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlése Oktatási és Kulturális Bizottsága (a továbbiakban: OKUBI) értékeli a beérkezett pályázatokat, majd javaslatot tesz a támogatottakra és a támogatás mértékére.
  • Az OKUBI javaslata alapján 15 munkanapon belül Pécs Megyei Jogú Város polgármestere döntést hoz a támogatottak köréről.
  • A polgármester a beadott pályázatok minősége és mennyisége alapján az OKUBI véleményét figyelembe véve állapítja meg az egyes kategóriákra eső keret mértékét, s az ösztöndíjban részesülők számát

A pályázó a pályázaton való részvétellel elfogadja a következőket:

  • Kizárható az a pályázó, aki az adatlapon valótlanságot állít vagy a pályázattal összefüggő tényt elhallgat.
  • A pályázó tudomásul veszi, hogy a megítélt ösztöndíj legfeljebb egy naptári évre szól.
  • A pályázatokról a döntést Pécs Megyei Jogú Város polgármestere hozza meg, mely minden pályázóra nézve kötelező.
  • Az elnyert ösztöndíj nem folyósítható, amennyiben a pályázó nem írja alá a Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzatával megkötött ösztöndíjszerződést. A megítéltösztöndíj felfüggeszthető vagy megvonható, amennyiben az ösztöndíjazott nem teljesíti vagy megszegi az ösztöndíjszerződésben vállalt kötelezettségeit.
  • A döntéssel szemben fellebbezésnek nincs helye.

A pályázatokat személyesen:

Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata
Oktatási és Kulturális Referatúra
7621 Pécs, Széchenyi tér 1.
dr. Halmosné Czigelédi Judit
főtanácsos részére

vagy - ajánlott küldeményként - postai úton kérjük eljuttatni az alábbi címre:

Oktatási és Kulturális Referatúra
7621 Pécs, Széchenyi tér 1.

A borítékra kérjük ráírni: „Polgármesteri Ösztöndíj"

Az érdeklődők az alábbi címen és telefonszámon kaphatnak további részletes felvilágosítást az ösztöndíjpályázatról, a pályázati adatlapról:

Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata
7621 Pécs, Széchenyi tér 1.
dr. Halmosné Czigelédi Judit 
főtanácsos
Tel.: 06-72/533-936

Az ösztöndíj kiírása valamint a pályázati űrlap innen letölthető.

rovat: 

Oldalak

Feliratkozás RSS - Pécs csatornájára
You shall not pass!